Ugrás a kezdőlapra

Hasznos tanácsok

- A porcukor a meleg felületeken elolvad, illetve bizonyos masszákban oldódik (pl. sajttorta teje). Így tehát cukorral való szórást csak dermedt, hideg felületekre javaslok. Ugyanez vonatkozik a tejhabra szórt cukrozott kakaóporra is.

- A porcukrot kiválthatjuk fehér porfestékkel, ami a sütést is bírja, így sötét tésztát ezzel színezhetünk, akár nyersen.

- Úgy lesz szép, egyenletes a megszórt minta, ha kislukú szűrővel, vagy cukorszóróval végezzük. Vékony rétegben szórjunk, csak épphogy ellepje a felületet, különben mikor levesszük a sablont, leszóródik, telítődik a felület.

- A műanyag sablonok nem bírják a forró hőt, így ne tegyük rá rögtön forró sütőből előhúzott ételre, és ne tegyük a mosogató gépbe.

- Olyan italokat érdemes mintával szórni, amelyek viszonylag sűrűek- például turmixok (jughurttal, vanília fagylalttal is szokták őket készíteni, így még sűrűbbek lesznek), érdemes arra figyelni itt is, hogy az ital a pohár tetejéig érjen- így érvényesülhet szépen a minta.

- A minta akkor jön ki szépen, ha közvetlenül a felületre tettük a sablont. Így tehát a kávé tetején lévő tejhab lehetőleg érjen a csésze tetejéig!

- Ragacsos felületre ne tegyük a sablont, mert beleragad!

- A cukormázat egy tojásfehérjéhez 20- 30 dkg porcukorral kell kikeverni (és néhány csepp citromlével). Ezután egy 20 percre- fél órára még állni is hagyjuk. Van egy pont, ahonnan nagyon egyszerűen sikerül az összes díszítés, tehát ezt kell kivárni.

- Ha bement a sablon alá a máz, mossuk el, mielőtt tovább használnánk!

- Ha a nyers tésztát szórjuk meg fahéjjal/porfestékkel, és úgy sütjük ki, ne tegyük légkeverésesre a sütőt!

- Felhasználható anyagok: porcukor, fahéj, kakaópor, porfesték, ételfesték, céklapor, vaníliapor, pirospaprika, bors, őrölt fűszerek, őrölt mák, cukormáz.

Receptek

Jól bevált receptek leírásokkal, fotókkal a letölthető online kiadványokban illetve a NoSalty oldalon találhatóak:

Technikák

 • Szórás

  A legegyszerűbb technika, szinte bármilyen felületen alkalmazható, amely nem domború és nem ragacsos. Kész torták tetejét, nyers kekszeket, kávét, turmixot, pudingot, vagy akár zsíros kenyeret is díszíthetünk ilyen módon. A sablont ráhelyezzük a felületre, porszerű anyaggal megszórjuk, majd a fülek segítségével leemeljük.

  Ennek egyik bonyolultabb verziója, ha cukormázzal megkenjük a keksz/mézeskalács felületét, és a félig kemény mázra helyezve a sablont- szórjuk meg a felületet.

 • Ecsetes technika

  Nagyon egyszerű és látványos, bár időigényes technika. Lényege, hogy a nyers tésztába nyomott sablonon át kenjük a porfestéket vagy kakaót egy ecset segítségével a tésztába, majd felhúzzuk a sablont. A minta sütés közben szinte eggyé sül a tésztával. Fontos hogy kontrasztos legyen a színválasztásunk.

  A mintás teasütemények receptje itt található, illetve ebben a receptkönyvben részletes leírással. Mintás sütinyalóka készítése ebben a receptkönyvben (10.-11. oldal).

 • Mintás piskóta

  Látványos, de több munkát igénylő technika.

  A kétféle színű tésztából összesült piskóta tekercsként, piskóta kockaként, torta oldalaként, vagy tetejeként is nagyon mutatós. Nagy előnye, hogy a kész piskóta bátran tekerhető, szállítható, és nagyon különleges hatást nyújt, megéri a munkát!

  Lépésről lépésre leírás a ebben a receptkönyvben olvasható (46.-47. oldal).

 • Dombornyomatos marcipán/fondant

  Ez is egy mutatós, és egyszerű eljárás. A sablont a kinyújtott marcipán vagy fondant lapba hengergetjük nyújtófával. Felhúzzuk a sablont, és a kész dombornyomatos alappal bevonjuk a tortát, vagy kiszaggatva, felvágva apróbb díszekkel díszítjük.

  Gyakorlatlanoknak inkább a kisebb díszek használatát javaslom, mert nem egyszerű a fondanttal/marcipánnal való torta bevonás.

  Ilyen eljárással készült torta receptje itt és itt látható, illetve sütemény leírása a kifőztük magazin oldalán itt olvasható.

 • Cukormáz kenése sablonon át

  Elég bonyolult, kézügyességet igénylő eljárás, viszont strapabíró, és igen dekoratív. Egy spatula segítségével kenjük át a sűrű cukormázat a sablon lukain, majd húzzuk fel. A technikánál a legfontosabb a jó állagú cukormáz kikeverése, és akkor nagyon egyszerű a dolgunk. Illetve csak stabil, kemény felületre kísérletezzünk vele.

  Leírás ebben a receptkönyvben található a 12-15. oldalon.

 • Mintás csokoládé készítése

  Ez sem egy egyszerű eljárás, főként a csokoládé temperálása miatt. Viszont cserébe nagyon látványos a szilárd fényes, mintás csokoládé felület. Lényege, hogy az egyik típusú csokoládét olvasztás és temperálás után áthúzzuk a sablonon egy műanyag lapra, majd miután ez megdermedt, rákenünk egy réteg másik csokoládét. Így hűlés közben eggyé válik a két csokoládé. Még olvadt állapotában akár cseppdesszertnek vagy torta buroknak is elkészíthetjük.

  Mintás csokoládékorongok készítése részletesen ebben a blogbejegyzésben, mintás torta csokiköpeny készítése ebben a blogbejegyzésben olvasható.

  Mintás csokinyalókák, csokoládéból készült bonbon doboz és látványos cseppdesszert leírása ebben a kiadványban látható.

 • Domború mézeskalácsok készítése

  Ez egy egyszerű, de látványos eljárás, főként azoknak, akik szeretik a natúr, rusztikus hatást. Igen haladós, ha nagy mennyiséget kell készítenünk, szívből javaslom ezt a módszert. A kinyújtott mézeskalács tésztába nyújtófával belehengergetjük a sablont, megkenjünk felvert tojással, majd lehúzzuk a sablont. Az így kapott domború tésztából sütiszaggatóval kiszaggatjuk a kekszet, és áthelyezzük a tepsibe. 220 fokos sütőben hirtelen kisütjük. A tojás szépen megpirul, ezáltal hangsúlyosabbá téve a domború mintázatot.

  Ehhez a technikához képeket és leírást itt találnak.

 • Sajt mintázása

  Igen látványos hatást érhetünk el hidegtálas fogásként mintázott sajttekercseinkkel. A technikánál a sajt olvadékonyságát használjuk ki, kisebb szeleteknél éppenhogy képlékeny hőmérsékletűvé tesszük, és úgy nyomjuk bele a sablont, majd az őrölt fűszert a sablon mélyedéseibe vezetjük nyomkodjuk. Nagyobb tekercseknél összeolvasztjuk először a sajtot egy lappá, s ezután kélszítjük el a mintát hasonló eljárással. Egybesült fasírtok, sós piték tetejét is díszíthetjük ilyen módon, a lényeg, hogy ez legyen a készítés utolsó fázisa.

  Sajttekercsek készítésének leírása és egybensült fasírt díszítése ebben a kiadványban látható (18.-25. oldal, illetve 40.-41. oldal), illetve itt és itt megtalálható.